Newsletter

Ενημερωτικό Δελτίο του Bewelcome - Μάρτιος 2013

Αγαπητέ %anonymous%, αυτά είναι τα πιο πρόσφατα νέα του BeWelcome: Νέα από τους εθελοντές προγραμματιστές

Μέσα στο 2013 έγιναν τρεις νέες εκδόσεις λογισμικού που περιείχαν χρήσιμες και ωφέλιμες βελτιώσεις στη BeWelcome εμπειρία. Μια αλλαγή που ίσως έχεις ήδη προσέξει είναι οι σχετικές ομάδες. Αυτό σημαίνει ότι αν είσαι μέλος μιας ομάδας (π.χ. Παρίσι), μπορείς πλέον να την συνδέσεις με μια άλλη ομάδα που είσαι μέλος (π.χ. Γαλλία). Χρησιμοποίησε τη λειτουργία υπεύθυνα και σε περίπτωση αμφιβολίας, επικοινώνησε με το διαχειριστή της ομάδας. Μια άλλη αλλαγή έγινε για τη προστασία της ιδιωτικότητας, που είναι μείζον θέμα για πολλούς μας. Μπορείς πλέον να αποφασίζεις για την ορατότητα των δημοσιεύσεών σου στο BeWelcome. Πλέον η προεπιλεγμένη τιμή για νέες δημοσιεύσεις είναι η ορατότητα μόνο στην ομάδα, που, ωστόσο, θα εμφανίζονται και σε μη μέλη μόνο αν όντας ενεργός το επιλέξεις.

Αρκετοί ζήτησαν από την ομάδα προγραμματιστών ένα χρονοδιάγραμμα των επικείμενων αλλαγών της σελίδας αλλά και πότε θα είναι διαθέσιμα τα εργαλεία και οι λειτουργίες που από καιρό συζητούνται στο φόρουμ. Τα πιο πολυαναμενόμενα εργαλεία και λειτουργίες ήδη προγραμματίζονται. Ωστόσο, μερικά από αυτά θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο.

  • Η επόμενη έκδοση λογισμικού θα επικεντρωθεί στις γλώσσες. Θα προσθέσουμε τις νοηματικές γλώσσες και θα καταστήσουμε το χειρισμό των γλωσσών ευκολότερο (π.χ. εύρεση μιας γλώσσας που μιλάς αλλά δεν γράφεις).
  • Στη συνέχεια θα εστιάσουμε σε προβλήματα τοποθεσίας, για να βελτιώσουμε την αναζήτηση τοποθεσίας και να ξεκινήσει ένα εργαλείο δραστηριοτήτων.
  • Υπάρχουν επίσης μακροπρόθεσμα σχέδια να βελτιωθεί ολόκληρη η ιστοσελίδα βάζοντας τον κώδικα σε μια νέα πλατφόρμα. Η πλατφόρμα αυτή θα επιτρέψει στους εθελοντές να επιταχύνουν τον προγραμματισμό της ιστοσελίδας.

Aσυνέδριο: Εκεί που οι μεγάλες ιδέες βγαίνουν στην επιφάνεια.

Υπάρχει ένα ρητό στον κόσμο των επιχειρήσεων ότι οι καλύτερες ιδέες προκύπτουν κατά τη διάρκεια του διαλείμματος. Μ' αυτή την λογική, τα "Aσυνέδρια" αναπτύχθηκαν ως συναντήσεις καθοδηγούμενες από τους συμμετέχοντες κι έτσι αποφεύγονται οι χειρότερες πτυχές ενός συμβατικού συνεδρίου, όπως υψηλές αμοιβές, χορηγούμενες παρουσιάσεις και κάθετη οργάνωση. Στα ασυνέδρια, η ημερήσια διάταξη συνήθως γίνεται από τους συμμετέχοντες κατά την έναρξη της συνάντησης. Όποιος θέλει να ξεκινήσει μια συζήτηση σχετικά με ένα θέμα μπορεί να διεκδικήσει χρόνο και χώρο, κι έτσι σε τέτοιες συναντήσεις συχνά γίνονται ανοιχτές συζητήσεις αντί να υπάρχει ένας μοναδικός ομιλητής να μονολογεί στο κοινό. (Πηγή: http://en.wikipedia.org/wiki/Unconference)

Το BeWelcome υιοθέτησε την ιδέα του ασυνέδριου από την γέννησή του κι έκανε το πρώτο ασυνέδριο τον Ιανουάριο του 2007. Μία σειρά ασυνεδρίων προγραμματίζονται για το 2013 στα οποία θα συζητηθούν οι σημαντικές βελτιώσεις για την κοινότητα μας καθώς και το μέλλον του BeWelcome.

Μεταξύ 1 και 3 Μαρτίου, ένα ασυνέδριο φιλοξενήθηκε καλοπροαίρετα και γενναιόδωρα από τον guaka στις Βρυξέλλες. Οι συμμετέχοντες συζήτησαν για την ασφάλεια των μελών, την δομή των ομάδων και του φόρουμ, και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων για το BeWelcome. Τα πρακτικά συνεδριάσεων είναι διαθέσιμα στη wiki του BeWelcome.

Το επόμενο ασυνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 6 κι 7 Απριλίου στο Bamberg της Γερμανίας. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείς να βρεις στη σελίδα wiki για το 2ο ασυνέδριο του 2013 απ'όπου μπορείς επίσης να εγγραφείς.

Αν σ' ενδιαφέρει να φιλοξενήσεις ένα ασυνέδριο BeWelcome, γράψε τις ιδέες σου στο αντίστοιχο θέμα στο φόρουμ.

Λήψη αποφάσεων για το BeWelcome: Πρόσθεσε τη φωνή σου και ρίξε τη ψήφο σου δημοκρατικά!

Το BeWelcome έχει συσταθεί ως ένα δημοκρατικό δίκτυο φιλοξενίας. Αυτό σημαίνει ότι θέλουμε να δώσουμε στα μέλη την ευκαιρία να αποφασίσουν δημοκρατικά για τις επόμενες εξελίξεις και θεμελιώδεις αλλαγές. Η τρέχουσα διαδικασία λήψης αποφάσεων, ενώ είναι σ'αυτήν την κατεύθυνση, δημιούργησε κάποια σύγχυση και απογοήτευση, διότι είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί στη πράξη. Γιαυτό το λόγο, έχει τεθεί προς συζήτηση μια νέα πρόταση για τη διαδικασία προτάσεων και τη λήψη αποφάσεων η οποία περιλαμβάνει σαφή διαδικασία, χρονικά πλαίσια, υπευθυνότητα και εργαλεία. Η διαδικασία είναι σημαντική γιατί δίνει τη δυνατότητα στη κοινότητα να επιλέξει και να ταξινομήσει λύσεις για την ενημέρωση αναπτυξιακών προτεραιοτήτων του BeWelcome.

Παρακαλούμε πρόσθεσε τα σχόλιά σου γι' αυτή τη προτεινόμενη διαδικασία στησελίδα wiki ή στο φόρουμ με το συγκεκριμένο θέμα. Επίσης, μην διστάσεις να προτείνεις εναλλακτικές προτάσεις για μια διαδικασία λήψης αποφάσεων στο θέμα του φόρουμ. Εάν δεν υπάρχει γενική συμφωνία στο φόρουμ, είναι πιθανό όλα τα μέλη του BeWelcome να κληθούν να ψηφίσουν μεταξύ των διάφορων προτάσεων.

Επιτυχής εκστρατεία δωρεών: Σε ευχαριστούμε!

Έχουμε αφαιρέσει πρόσφατα τη μπάρα δωρεών από το πρωτοσέλιδο του BeWelcome. Αυτό είναι καλό νέο, γιατί έχουμε φτάσει στον ετήσιο στόχο δωρεών των 1.260 ευρώ για τη λειτουργία της ιστοσελίδας μας.

Σας ευχαριστούμε όλους για τη γενναιοδωρία σας! Η συνεχής υποστήριξή σας κάνει δυνατή τη λειτουργία του BeWelcome χωρίς καμία ανάγκη εξωτερικής χρηματοδότησης ή διαφημίσεων.

Αν θες να μάθεις περισσότερα για το πώς χρησιμοποιούνται οι δωρεές, επισκέψου τη σελίδα οικονομικών μας.

Κώδικας Δεοντολογίας Εθελοντή

Το BeWelcome λειτουργεί από εθελοντές, κανείς σε οποιοδήποτε επίπεδο δεν πληρώνεται για την εργασία του. Οι εθελοντές ξοδεύουν πολύ από τον ελεύθερο χρόνο τους (αν όχι όλο) βοηθώντας αυτή την κοινότητα να μεγαλώσει και να δυναμώσει. Είτε πρόκειται για προγραμματισμό, μετάφραση, διοργάνωση συναντήσεων, συζητήσεις περί χαρακτηριστικών και μελλοντικής πορείας του BeWelcome στο φόρουμ, βοήθεια στα υπόλοιπα μέλη, οι εθελοντές βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της κοινότητας!

Για να παραμείνουν τα πράγματα πολιτισμένα, ευγενικά και γόνιμα, παρουσιάζουμε το νέο "Κώδικα Δεοντολογίας Εθελοντή". Πρόκειται για ένα σύνολο οδηγιών που βοηθά τους εθελοντές στις αλληλεπιδράσεις τους τόσο μεταξύ τους όσο και με τα μέλη μας. Δεν πρόκειται για κανόνες ή λόγους απόρριψης ενός εθελοντή εξαιτίας χαμηλής απόδοσης, αλλά για εποικοδομητική καθοδήγηση ώστε οι εθελοντές να βρίσκουν λύσεις. Εάν τα μέλη έχουν ένα θέμα με κάποιον εθελοντή, μπορούν να επικοινωνήσουν με τον αντίστοιχο συντονιστή ομάδας ή το Διοικητικό Συμβούλιο.

Το BeVolunteer υπό νέα στέγη

Το BeWelcome διοικείται από μια μη-κερδοσκοπική οργάνωση που ονομάζεται BeVolunteer, η οποία στο παρελθόν, ήταν μια έννοια ακατανόητη, δεδομένου ότι οι πληροφορίες σχετικά με το BeVolunteer βρισκόντουσαν μόνο στο BeWelcome wiki. Σας ανακοινώσουμε με χαρά πως όλες οι πληροφορίες για το BeVolunteer μπορούν πλέον να βρεθούν στο www.bevolunteer.org (προς το παρόν στα Αγγλικά).

Δραστηριοποιήσου κι ενημέρωσε το προφίλ σου

  • Ενημέρωσε το προφίλ σου: δώσε στα άλλα μέλη μια πρώτη εντύπωση, προσθέτοντας μια εικόνα και συμπληρώνοντας το προφίλ σου.
  • Προσκάλεσε τους φίλους σου στο BeWelcome
  • Συμμετείχε ή ξεκίνα μία ομάδα BeWelcome: Εάν δεν υπάρχει ακόμα ομάδα για την πόλη ή τα ενδιαφέροντά σου, μπορείς να δημιουργήσεις τη δική σου και να προσκαλέσεις κι άλλους να συμμετέχουν.
  • Διέδωσε τα νέα: Έχουμε κάποια ενεργά μέλη που προωθούν το BeWelcome στα κοινωνικά δίκτυα. Αν θες να συμμετάσχεις και να προωθήσεις το BeWelcome στις επαφές σου και να λάβεις ενημερώσεις σχετικά με την ιστοσελίδα, μπορείς να μας ακολουθήσεις στο Facebook και στο Twitter.

Χρησιμοποίησε το BeWelcome ενεργά για καλές στιγμές, ταξίδια, και υπέροχες εμπειρίες φιλοξενίας.